Перейти до контенту

КОНЦЕПТУАЛЬНІ КАТЕГОРІЇ ПОВЕДІНКИ ЛЮДИНИ В МОВОЗНАВЧИХ СТУДІЯХ: НІМЕЦЬКОМОВНИЙ І УКРАЇНОМОВНИЙ КОНТЕКСТИ

Cвітлана Грушкоpdf

кандидат філологічних наук, доцент кафедри перекладу і теоретичної та прикладної лінгвістики Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Одеса, Україна

E-mail: svetagrushko64@gmail.com

ORCID ID https://orcid.org/0000-0001-9940-7780

DOI: https://doi.org/10.24195/2616-5317-2019-29-5


Ключові слова: мовна категорія, мета, ціль, причина, лексична семантика.


У статті розглядається своєрідність функціонування концептуальних категорій поведінки людини у мовознавстві. Увага акцентується на німецькомовних та україномовних  концептах мети і причини, які розглядаються у контексті їхнього функціонування в мові. Використовується метод порівняльного аналізу. Звертається увага на той факт, що на відміну від української мови, де поняття «мета» і «ціль» використовуються як слова-синоніми, в німецькій мові мовознавці розрізняють дефініції “zweck”   і “ziel”. У першому випадку “zweck” – це окремі цілі, які вже були розроблені колективно і весь процес дії, який веде до досягнення цілі, зафіксовано у моделі. У другому  – “ziel” – цілі, пов’язані з індивідуальними видами діяльності. Цей факт пояснюється історичними і психолінгвістичними особливостями німців.

Зв'язок лінгвістики і психолінгвістики у цій площині є безперечним. Мова, мислення і поведінка людей психологічно зумовлені мовленнєвими явищами, які впливають на формування мовної свідомості, діяльності людини як мовної особистості з її національною своєрідністю мовленнєвої поведінки. Розкриття цих питань у контексті найновіших досягнень психологічної і лінгвістичної науки та відповідно до сучасних методологічних вимог становить концептуальну основу, проблемну структуру, зміст наукових розвідок, присвячених проблемі концептуальних категорій поведінки людей.

Сьогодні «мета» є ключовим поняттям у концепціях, які описують будь-яку складну органічну систему або поведінку людини (у першу чергу в розумінні мети і цілей). Вона характеризується «уявленням про стан», до якого прагне ця людина або система і заради якого вона існує. Цей феномен активно досліджується сучасними вітчизняними та зарубіжними ученими.


Література

Арутюнова Н. Д. Язык цели. Логический анализ языка: модели действия.  Москва : Наука, 1992. C. 14–23.

Гак В. Г. Номинация действия. Логический анализ языка: модели действия. Москва : Наука, 1992.  С. 77–83.

Золотова Г. А. О синтаксической природе современного инфинитива. Научные доклады высшей школы : Филологические науки.  1979.  № 5. С.43–51.

Кондаков Н. И. Логический словарь – справочник. Москва : Наука, 1975.  720 с.

Ященко Т. А. Каузація в російській мові: онтологія та концептуалізація : автореф. дис.… д-ра філол. наук : 10.02.01. Київ, 2007.  36 с. 

Busse Dietrich. Frame-Semantik.  Berlin : De Gruyter, 2012.